NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

Big Data meeting 18 september

Tijdens de SIG Big Data op 18 september waren wij te gast bij Vopak in hun innovatielab.

Bart van der Meer, innovatiemanager, vertelt hoe Vopak aan de slag is gegaan met digitale innovatie. Specifiek haalt hij daarbij een voorbeeld aan over kleppen, waar door middel van big data het gedrag en slijtage voorspeld kan gaan worden. Waardoor uiteindelijk een effectiever en efficiënter onderhoudsregime kan worden toegepast. Een andere interessante case voor Vopak is om de scheepvaartbewegingen te kunnen voorspellen in verband met de beperkte tijdslots op de steigers en de laad- en losoptimalisatie. Succes wordt overigens veelal niet bepaald door techniek of data, maar door andere aspecten zoals de bereidheid van senior management om zich open te stellen voor nieuwe manieren om naar klassieke problemen te kijken.
 
Vervolgens heeft Marc de Jongh een inleiding gegeven over wegenonderhoud: te zware vrachtwagens hebben een negatieve impact op het asfalt en daar wil je als rijksoverheid graag invloed op uit kunnen oefenen.

Maar hoe kun je te zware belasting nu meten en dynamisch maken, zodanig dat er actief op gestuurd kan gaan worden?
In groepen zijn we met deze vraag aan de slag gegaan, hoe denken wij dat je dit probleem aan kunt vliegen en waar zou je tegenaan lopen.

Daarna heeft Jan Telman van QCPP verteld hoe het in praktijk was aangepakt en wat hij allemaal tegen was gekomen.

Een leuk en inspirerend verhaal en zo kwamen we er ook achter wat de meest voorkomende vrouwennamen waren die vrachtwagenchauffeurs als bordje in hun cabine hebben hangen omdat deze worden meegepakt bij het scannen van nummerborden…..