Volop inspiratie tijdens het ‘NAP World Café Industrie 2040’

Volop inspiratie tijdens het ‘NAP World Café Industrie 2040’

14 februari 2017 by Communicatie 0 comments

De NAP Young Professionals hebben tijdens het ‘NAP World Café Industrie 2040’ op 2 februari 2017, hun toekomstvisies op de procesindustrie gedeeld.

NAP contactbijeenkomst 2 februari 066

Tijdens een aantal korte ‘Carrousel rondes’ is het gehele publiek actief gaan brainstormen over de verwachte trends en ontwikkelingen.

Daarbij was niets te gek, goed of fout, alle ideeën waren welkom! Zo dus ook van de 'Millennials' aldus Frank van Ewijk (Voorzitter NAP), die aan het einde van de avond lachend en tevreden zijn mening bijstelde. Hieronder een terugblik.

NAP contactbijeenkomst 2 februari 062

De toekomst van Energie
Alle discussiethema's en teams werden ingeleid tijdens een plenaire vragenronde. Zo ook het eerste thema rond de toekomst van 'energie'. Daarbij werd de gesteld dat: "In 2040 kan de wereldwijde energievraag 100% worden voldaan door duurzame energie". Het thema werd daarbij ingeleid met een compilatie van een film (Shell) over de aarde in 2050 en een filmpje over de toekomst van energie (Universiteit Cambridge). Hierin kwamen thema's als Olie en Gas, Duurzame energie, technologie, de energie transitie en CO2 Neutraliteit naar voren.

Men was positief over duurzame energie, maar niet optimistisch dat er veel gaat veranderen tot 2040.

De rol van de overheden werd als belangrijk bestempeld om van fossiele naar duurzame energie over te gaan.

De uitdaging met betrekking tot 'het verminderen van de CO2 uitstoot en de financiële incentives voor consumenten en bedrijven' werd benoemd.

Hoop ten aanzien van de verandering aangaande de 'consumenten-perceptie' werd uitsproken. Met daarbij de gewenste keuze dat men bewust voor 'groene energie' kiest.

Een deel van de deelnemers vond dat de huidige technologie met wat efficiëntere en goedkopere oplossingen de energievraag zou kunnen beantwoorden. De rest was van mening dat er naast de bestaande ook behoefte aan nieuwe technologieën is. Het werd als fijn ervaren dat de deelnemers zeer toegankelijk en open waren en graag hun ervaring met iedereen deelden.

Bedrijfsstructuren
Om vernieuwde gedachtes aan te jagen tav de vraag, hoe bedrijfsstructuren zullen veranderen, werd er een filmpje over 'Artificial Intelligence’ met de 'Amelia Practice' van Accenture and IPsoft, getoond. Hierbij worden dergelijke bedrijfsfuncties vervangen door zelflerende systemen.

Tijdens de avond heeft men door middel van scherpe debatten antwoord proberen te krijgen op het thema Bedrijfsstructuur 2040: Maakt Artificial Intelligence bedrijfsfuncties overbodig? Aan de hand van een drietal stellingen hebben de deelnemers hun meningen kunnen ventileren. De stellingen waren: Kantoren bestaan niet meer in 2040; Men werkt slechts 20 uur per week; en In 2040 zijn er geen administratieve medewerkers meer. De conclusie was eenduidig en dat is dat Artificial Intelligence bedrijfsfuncties niet overbodig maakt, maar wel degelijk sterk gaat beïnvloeden.

Digitalisering, datagebruik en 'Artificial Intelligence'
Het team 'digitalisering en datagebruik 'inspireerde de zaal met een high tech filmpje' met het idee dat men in 2040, verschillende ‘software updates’ van 'zichzelf' kan downloaden om verder te kunnen leven'. Een spannende gedachte die discussies over de functie van informatisering en 'Artificial Intelligence' aanjaagt.

NAP contactbijeenkomst 2 februari 108

De subgroep gaf een enigszins praktisch blik op de toekomst, door innovatieve producten en oplossingen te demonstreren die op dit moment al beschikbaar zijn. Hierbij werd de vraag gesteld: "Als deze producten nu beschikbaar zijn, wat zou de toekomst ons dan kunnen brengen?" De demonstraties bestonden onder andere uit een inspectie robot, een virtuele rondleiding door een controle kamer en een aantal drones. Deze producten zijn nu hip, maar hoe gaan de ontwikkelingen verder? Welke activiteiten gaan straks volautomatisch en waarvoor zijn nog mensen nodig? De algemene opinie was dat in 2040, de producten die we dan gebruiken, vele malen slimmer zullen zijn dan nu. Als voorbeeld: het product constateert afwijkingen en patronen, leert en kan zelf beoordelingen uitvoeren en eventuele corrigerende acties uitzetten.

Dat de product demonstraties inspirerende triggers waren voor levendige discussies bleek wel uit het grote enthousiasme waarmee de groepen het gesprek aangingen. Hierbij viel het op dat door vele de demonstraties als vernieuwend werden ervaren en dat ze zich graag lieten voorlichten over de mogelijkheden. Sommige waren reeds bekend met de producten, maar gebruikte deze gelegenheid om hun ideeën te delen over toekomstige ontwikkelingen. Mede hierdoor ontstonden er interessante gesprekken welke ook voor de Young Professionals nog regelmatig nieuwe inzichten verschafte.

Werken en leven

NAP contactbijeenkomst 2 februari 082
Tussen de gangen van het 'walking dinner' door werd er niet alleen vertoond wat tegenwoordig al kan, maar werd er ook een blik geworpen in de glazen bol. Hoe ziet het dagelijks leven er in 2040 uit? De voorspellingen varieerden van een kledingkast waar een vuil overhemd in kan worden opgehangen die ’s ochtends schoon en gestreken weer uit de kast kan worden gehaald tot een zogenaamde zelfvoorzienende compound voor 65-plussers in Uithoorn. Een van de meest verrassende voorspelling is wellicht dat de mensen in 2040 timeslots moeten kopen waarin men zichzelf kan entertainen; het aantal werkuren in een week zal dalen door een toenemende efficiëntie, waardoor de vraag naar entertainment ontzettend zal groeien.

Ondanks dat er voorspeld wordt dat steeds meer dingen digitaal kunnen en zullen gebeuren, is ook voorspeld dat het fysiek menselijk contact in 2040 nog niet volledig vervangen is door gedigitaliseerd (menselijk) contact. Een topic dat leuk naar voor werd gebracht middels een fragment uit het Pixar's sciencefiction filmpje van Wall-E. Een verhaal met emotie, waarbij in de toekomst 'robots' op elkaar verliefd kunnen worden, terwijl mensen ondergeschikt zijn aan robots'.

Comments

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Close