Verslag bijeenkomst Value Management 4 oktober

Verslag bijeenkomst Value Management 4 oktober

5 november 2019 by Communicatie 0 comments

Vrijdag 4 Oktober jl. is de NAP SIG Project Management weer bijeengekomen om samen met de DACE SIG Value Management het onderwerp Value Management te behandelen. Het was een geslaagde en interactieve middag waar mensen van beide SIG’s aan deelnamen.

Foto SIG PM Value Management 1

Na een welkomstwoord van Frank den Hartog (Fluor) en Thera de Kramer (Voreia) en een introductieronde van de deelnemers die in het teken van dierendag stond, werd het begrip Value Management uitstekend uitgelegd door Timme Hendriksen (Value FM) aan de hand van een zaklamp (maglite) en het spuien van het Ijsselmeer. Dit werd interactief gedaan, waarbij de deelnemers uitgedaagd werden om na te denken wat waarde is en wat het voor hen betekent. Het blijkt dat de context alleen al kan bepalen of iets waarde heeft of niet. In het voorbeeld van de maglite heeft deze een extra functie voor bewakers, maar is hij best waardeloos voor een sportklimmer (te groot, te zwaar). Olga Brommet (RHDHV) liet zien welke stappen doorlopen worden bij Value Engineering en hoe dit met een multidisciplinair team in een heel korte tijd gedaan kan worden. Daarna was het tijd voor de groep om Value Engineering zelf te beleven aan de had van een casus, waarbij FAST (Functional Analysis System Technique) gebruikt werd. Wat een brandstoftank voor een noodaggregaat bij een ziekenhuis allemaal wel niet los kan maken. In vier werkgroepjes werd gekeken naar de HOE en WAAROM van de brandstoftank en wat de beste oplossing was om meer waarde te creëren, waarbij sommigen zeer theoretisch te werk gingen en andere meer praktisch. In beide gevallen leidde dit tot interessante inzichten en discussies.

Nadat iedereen hier een beetje van bekomen was, presenteerde Robin de Graaf (Universiteit Twente) een kijk op Project Management en Value Management, en hoe deze samengaan in de literatuur. Het blijkt dat uit de miljoenen wetenschappelijke artikelen die bestaan slechts 74 de combinatie PM en VM behandelen, waarvan dan nog eens slechts 1/3 betrekking heeft op de industrie.

Afsluitend liet Frank den Hartog (Fluor) zien welke Value Engineering of Value Improvement practices we vanuit de EPC wereld kennen. Na alle levendige discussies werd uiteindelijk afgesloten met een borrel, waarbij iedereen nog eens kon reflecteren op een leerzame middag.

Frank den Hartog, Thera de Kramer en Frits Lagers

Foto SIG PM Value Management 2Foto SIG PM Value Management 3Foto SIG PM Value Management 4

Comments

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Close