NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

NAP Young Professionals bezoekt FrieslandCampina

Op 19 mei bracht de NAP Young Professionals een bezoek aan een heel ander stukje procesindustrie dan waar de meeste van ons werkzaam zijn: FrieslandCampina Cheese Factory in Workum. Er werd gestart met een introductie van het bedrijf door NAP YP-er Henk Jonkman. We waren onder de indruk van deze grote en wereldwijd opererende zuivelcoöperatie.  En ook van de fabriek in Workum, recent is daar de capaciteit nog verdubbeld naar 120.000 ton kaas per jaar. Hier zijn elke dag 100 tankwagenverladingen melk voor nodig! Er werd ons verteld hoe de melk wordt verwerkt en hoe ieder bestandsdeel van de melk in allerlei hoogwaardige producten wordt verwerkt, babyvoeding, frisdrank en zelfs aspirine. Met recht dat de Friezen trots zijn op deze fabriek!

Na het opvolgen van strenge hygiëne voorschriften mochten we de fabriek in. We zagen, roken en hoorden daar het proces van melk pasteuriseren, vorming van wrongel, persen van kazen, het pekelbad en het uiteindelijk verpakken van de kazen. Opvallend was het verschil tussen de nieuwe en de iets oudere productielijn. De nieuwe lijn was duidelijk compacter gebouwd en eenvoudiger te bedrijven.

Daarna volgde een presentatie en discussie over het 'smart factory' project binnen FrieslandCampina. Marnix Morskate vertelde enthousiast over de problematiek van verticale integratie van systemen binnen FrieslandCampina. Op dit moment zijn er veel administratieve handelingen nodig om de systemen van top level ERP tot en met de meetinstrumenten in de fabriek te laten communiceren. De potentie is hoog maar verticale integratie is, zeker bij FrieslandCampina, ingewikkeld aangezien het een samengesteld bedrijf is en honderden verschillende software pakketten kent.

De dag werd afgesloten met een ontspannen diner met borrel in Lemmer. Inmiddels zijn we als NAP YP ruim een jaar samen actief. Geweldig om te ervaren dat er in de breedte kennis en ervaringen worden gedeeld waardoor een breder begrip van elkaars vakgebied ontstaat. Dat alles in een gezellige en ongedwongen sfeer!