NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

Professorale overpeinzingen

Eigenlijk is het nog steeds vakantie.  Doordat ik nog steeds herstellende ben van mijn longembolie, hadden we geen behoefte om naar het buitenland te gaan. Dus besloten om de vakantie aan de Nederlandse kust door te brengen, een huisje gehuurd in Bergen NH. Na twee weken aan de kust met wisselende weersomstandigheden ook nog een weekje thuis gebleven om te kunnen klussen. Volgende week gaan we weer aan de slag in Delft en vanaf 1 september voor 80%. Ik kijk er echt naar uit. Maar het NAP bureau is nu alweer aan het opstarten. Dus het was weer tijd voor een bijdrage. Een beetje anders dan anders, maar dat komt vanwege de vakantiestemming.

Wat klussen voor mij inhoudt, weten enkele ingewijden al, maar het is geen geheim. Ik ben een fanatieke modelbouwer: modeltreinen. Ik bouw in de schaal N, schaal 1:160 en mijn thema is momenteel Zwitserland. Mocht u interesse hebben dan zijn mijn activiteiten te volgen op www.hlmbakker.nl.  Je zou kunnen zeggen dat dit mijn langst lopende project is. Met deze baan ben ik in 2005 begonnen en ik werk er nog steeds aan. Toegegeven slechts parttime, maar toch al weer 11 jaar. Het leuke van deze activiteit dat er van alles bij komt kijken. In eerste instantie een zolder op de garage gebouwd, de hele garage geïsoleerd, verwarming en elektra aangelegd en toen aan de slag met meubelmakers activiteiten.  Vervolgens een baan plan ontwerpen en aanleggen, besturing ontwikkelen en schakelingen bouwen om de baan via de computer te kunnen besturen. De scenery vraagt weer om een heel andere creativiteit, de natuur en de werkelijkheid zijn hierbij mijn voorbeeld. Kortom in deze hobby vind ik de totale ontspanning. Dat kunt u zich misschien voorstellen. In zo’n extra weekje vakantie kun je dan echt een paar grote stappen maken.

Als u ons boek inmiddels gelezen heeft weet u dat we als definitie van Rodney Turner gebruiken voor de beschrijving van een project: ‘A project is an endeavour in which human, financial and material resources are organized in a novel way to undertake a unique scope of work, of given specification, within constraints of cost and time, so as to achieve beneficial change defined by quantitative and qualitative objectives.’ Volgens deze definitie zijn mijn hobby activiteiten wel degelijk op te vatten als een project. Aan alle voorwaarden is voldaan. Dus uiteindelijk heb ik het deze keer dus toch over een praktische vorm van project management gehad. De volgende keer komen we weer ter zake. U hoort nog van ons.

Hans,

NAP professor