NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

Professorale Overpeinzingen

Het herstelproces verloopt gestaag en in de goede richting. Maar voor een energiek persoon als ikzelf natuurlijk altijd te langzaam. De afgelopen weken is dus een training mezelf in de hand te houden en de grenzen te bewaken. Dat lukt met vallen en opstaan.

In de afgelopen periode heeft ook de vergadering van het Stichtingsbestuur plaatsgevonden. Dat is altijd een goed moment om weer eens te kijken wat er bereikt is. Momenteel begeleid ik 21 studenten bij hun masterscriptie. Dat is best veel, maar hierin heb ik al een voorschot genomen op het feit dat ik vanaf 1 september voor 80% aan de TU werkzaam zal zijn. Daarnaast zal er meer tijd aan onderwijs besteed gaan worden. De onderzoeksvisie staat, maar moet nog wat aangescherpt worden, voor de laatste ronde. Nu moet het allemaal gaan gebeuren.

Deze maanden zijn we bezig, zoals al eerder gemeld, met het uitwerken en on-line brengen van een Massive Open On-line Course (MOOC, spreek uit Moek). De titel van de MOOC is “Project Management of Engineering Projects: Preparing for Success”. Eind mei is de aankondiging van deze cursus op edX opengesteld (www.edx.org) en binnen een week hadden we al 500 aanmeldingen. Nu na een maand staat de teller op 1800. Wie weet waar dit gaat eindigen. Hiervoor zijn we de cursussen die we de afgelopen jaren hebben gegeven alsmede ons boek aan het ontleden om te zien wat we wel en niet meenemen. De MOOC is een combinatie van video’s, presentaties, assignments, leesopdrachten en samenwerking via het Internet. Totale studiebelasting is 1.5 EC (studiepunten), waar de voormalige MEP cursus 6 EC was. Ik denk dat het een mooie cursus gaat worden, maar het is wel een berg werk. De TU heeft hiervoor de hele infrastructuur ontwikkeld. Dus afgelopen week  zijn we voor het eerst de studio in geweest. Week 0 (de introductie) en week 1 hebben we toen in een middag opgenomen. Nog 6 weken op te nemen en nog drieënhalve maand te gaan. Midden oktober gaat de MOOC van start. Voor de MOOC hebben we overigens fondsen ontvangen van de Extension School voor de ontwikkeling, omdat dergelijke cursussen de TU Delft duidelijk op de kaart zetten voor het on-line onderwijs.

Dit is niet de enige onderwijs activiteit voor het komende najaar. Op dat gebied is het extra druk. Vanaf 5 september geef ik het basisvak Project Management in de minor, van midden september tot midden oktober vindt de intensieve cursus “Management of Engineering Projects” plaats, vanaf midden oktober gaat de MOOC draaien en vanaf midden november geef ik het vak “Fit-for-purpose project management” als onderdeel van de minor. Voorwaar de komende maanden zal ik me niet gaan vervelen. U hoort nog van ons.

 

Hans, NAP Professor