NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

Professorale overpeinzingen

De vraag van het NAP bureau iedere twee maanden om weer een column te produceren, leidt altijd weer tot een paar momenten van zelfreflectie: waar staan we nu sinds de ervaringen gedeeld in de laatste column. Wat voor voortgang is er geboekt of wat voor mijlpalen zijn er te melden. Verbazend genoeg lukt het me altijd weer om iets vermeldenswaardigs te vinden. Dat betekent dus dat er voldoende gebeurt en dat er best wel voortgang te melden is. Als je gewoon door de dagelijkse beslommeringen wordt geabsorbeerd, valt dat niet zo op. Maar bij reflectie – terug kijkend over een kortere of langere periode - zie je dan toch plotseling de voortgang wel weer. Vaak leg ik zelf mijn lat ‘wat’ te hoog. Dan gaat het dus allemaal niet snel genoeg of niet goed genoeg. Dat is een typisch trekje van wetenschappers en techneuten. Het kan altijd beter. Maar dat is ook een gevaarlijk trekje van ons perfectionisten. Je dreigt het dan nooit goed genoeg te doen.
 

Een uitnodiging voor een presentatie of een bijeenkomst waar je gevraagd wordt wat te reflecteren op het vakgebied of je licht te laten schijnen over wat er gaande is, brengt dan wel wat perspectief. De afgelopen maanden zijn er een aantal van dit soort evenementen gepasseerd. Ik heb een paar keer met het College van Bestuur van gedachten gewisseld over project management aan de TU. Dan zet je heel bewust de wapenfeiten over de laatste 10 jaar eens op een rij. Dat helpt voor de eigenwaarde. Daarnaast heb ik een paar keer een presentatie gegeven over het onderwijs en onderzoek in onze sectie. Als je je dan realiseert wat er de laatste jaren gebeurd is, word ik best wel een beetje vrolijk.
 

Inmiddels hebben we in onze groep hier bij Civiel in totaal 12 promovendi op het gebied van project management. De helft bij mij en de helft bij collega Marcel Hertogh, dus de helft op echt project management en de andere helft op integraal ontwerp/infrastructuur. Als je dan ook nog eens kijkt naar het aantal master studenten dan is dat ook een groeiende massa. Op dit moment begeleid ik 21 afstudeerders op diverse onderwerpen gerelateerd aan project management: het varieert van risico management, het managen van kleine projecten, agile managent, het managen van Afrikaanse infrastructuur projecten tot projecten voor het hoogwaterbeschermingsprogramma, zoals deze week uitgebreid in het journaal te zien was.
 

Tenslotte waar je ook aan kan zien dat we een verschil aan het maken zijn, is dat we veel vaker dan in het verleden worden uitgenodigd voor een ronde tafel discussie, voor een bijdrage over de trends in project management of dat er interesse is in onze visie hoe project management kan bijdragen aan het realiseren van extra toegevoegde waarde. Samenvattend, zijn de dagen dus nooit saai. Het enige waar we voor op moeten passen is dat het teveel op echt werken gaat lijken.

U hoort nog van me.

Hans, NAP professor