NAP Process Industry Network

  1. Login
  2. Contact
  3. Google translate

SIG Process Safety bezoekt Tata steel IJmuiden

Afgelopen vrijdag 8 september, mocht SIG Process Safety op bezoek komen bij Tata steel in IJmuiden. Niets is zo interessant als leren van de werkelijkheid, en een bezoek op deze historische site wilde iedereen meemaken en de opkomst was dan ook goed. Eric Koudijs van Tata steel legde uit dat process safety sinds een groot incident in Engeland, waarbij twee mensen zijn omgekomen na een stoomexplosie, sterk onder de aandacht staat. De Tata methodiek voor de aanpak van process safety werd gepresenteerd en aansluitend met de groep bediscussieerd.

Het meest indrukwekkende onderdeel van het bezoek bestond uit een rondleiding per bus over het terrein en door de fabriek waarbij staal gewalst wordt. Eerst werd een bezoek aan de ovens gedaan. Deze kunnen onafgebroken voor meer dan 10 jaar produceren bij een temperatuur van rond de 2000 oC waarbij het ijzererts gereduceerd wordt met cokes. Vervolgens wordt het koolstof op gewenst niveau gebracht in een reactie met zuurstof. De reactor wordt aan de onderzijde open geboord om het gesmolten staal in een treinwagon te laten lopen die het verder transporteert naar de walsen. In de wals fabriek van meer dan een kilometer lengte, wordt het staal in een grote dikke plaat gegoten die vervolgens op een band wordt uitgerold tot de juiste dikte (meestal enkele mm). Met grote snelheid wordt de staalplaat opgerold tot een rol van ca 25 ton die dan nog ca 600 graden kan zijn. Een zeer speciaal proces dat ook bijzondere maatregelen kent voor veiligheid. Daarnaast heeft Tata ook ruim 400 mensen in dienst die het proces steeds verder verbeteren, met name op het gebied van staal kwaliteit en milieutechnisch gunstiger produceren, want bij het standaard proces komt veel CO2 vrij.

Jan-Willem Sanders bedankte Tata namens NAP voor de gastvrijheid, de ontvangst van de SIG en de unieke gelegenheid dit proces eens van dichtbij te mogen zien. De volgende bijeenkomst van SIG Process Safety is vrijdag 8 december bij Van der Valk in Dordrecht.