NAP neemt afscheid van Robert Claasen en verwelkomt Frank van Ewijk

NAP neemt afscheid van Robert Claasen en verwelkomt Frank van Ewijk

20 mei 2016 by Communicatie 0 comments

Na bijna vijf jaar voorzitter van NAP te zijn geweest, heeft Robert Claasen (DSM, Tebodin) het stokje overgedragen aan NAP bestuurder Frank van Ewijk (Shell).  Op 28 april jl. dankte interim voorzitter Sjaak Remmerswaal (Bronswerk) Robert voor zijn inzet en vele bereikte resultaten en verwelkomde hij Frank  als de nieuwe voorzitter van NAP.

NAP_Jubileumcongres-042

Robert Claasen kwam in 2008 in het NAP bestuur als voorzitter van SIG Energy. Tijdens het 50 jarig NAP jubileum presenteerde hij het rapport 'Process Industry and Energy Savings', met tal van aanbevelingen om de energiebesparingen in de procesindustrie te versnellen. In september 2011 werd Robert voorzitter van NAP op het moment dat NAP zich in een transitie bevond: In het kader van ‘NAP Next’ werd het zogenaamde ‘Algemeen bestuur’ (met 20 leden) omgevormd tot ‘NAP Programmaraad’ en de activiteiten van NAP werden gefocussed in twee Programma’s: Innovatie en Production Assets. Ook ging NAP digitaal: het geprinte NAP-DACE Bulletin werd vervangen door de digitale en webbased nieuwsbrief ‘NAPNieuws.                                                                 

Enthousiast, slagvaardig en koersvast

Met veel enthousiame toog Robert aan de slag met het bestuur en de programmaraad: Onder de vlag van het Programma Production Assets werden SIG Sustainability, SIG 2x2OPEX en SIG Project Management gestart. Het innovatieteam ontwikkelde als snel het ‘NAP-Inn' innovatie-booster tool: d.m.v. vraagstormen je innovatie nog scherper krijgen en de kans op success vergroten. 

RC2Ondertussen werden de contactbijeenkomsten ook steeds diverser in thematiek en aanpak:  de uitdagingen en resultaten van bovengenoemende programma’s werden o.a. met acteurs ten tonele gebracht, biologen werden ingevlogen om met hun kijk vanuit de apenwereld het gedrag van organisaties in een veranderende wereld te duiden. Ook de 3D-printing revolutie in de maakindustrie diende ter inspiratie van onze procesindustrie-keten.

De persoonlijke betrokkenheid van Robert bij Asset Integrity en Procesveiligheid leidde tot veel leerzame en bewogen discussies binnen de Programmaraad en mondde uit in de oprichting van SIG Process Safety, die eind juni formeel van start gaat.

Ook heeft Robert persoonlijk geholpen bij het instandhouden van NAP Leerstoel MEP aan TU Delft, toen in 2013 in een bezuinigingsronde het projectmanagement onderzoek en onderwijs niet meer als kernactiviteit binnen TUD werd bestempeld en onze leerstoel verweesd dreigde te raken. Zoals u weet is onze leerstoel MEP in 2014 verhuisd van TUD faculteit 3mE & TBM naar CiTG en is het onderzoek en onderwijs o.l.v. onze NAP professor levendiger dan ooit.

Robert hielp NAP koers houden: "Wij zijn er om de keten te inspireren, te leren van elkaars ervaringen en de procesindustrie vitaal en duurzaam te houden. Wij zijn een hoogwaardig netwerk en geen branchevereniging. Pre-competatief kennisdelen, daar draait het om binnen NAP."

Slotakkoord

Als groots slotakkoord mocht Robert eind 2015 het 55 jaar NAP jubileumcongres openen: ‘Procesindustrie 2040 – De keten voorbij’. Circa 150 deelnemers hebben zich laten inspirenen door de nieuwste innovaties, antropologische inzichten en razend snel veranderende wereld vol radicale transities en big data toepassingen. Wij kunnen u garanderen: de weken daarna heeft er volop kruisbestuiving plaatsgevonden en zijn er in de keten nieuwe initiatieven gestart.

RC3De toegenomen dynamiek en verjonging van NAP kreeg begin dit jaar gestalte in de vorm van NAP Young Professionals. Een SIG achtige community met 22 jonge professionals die actief aan de slag gaan om zich te ontwikklen als person, professional en participant in de keten (3P’s).

Voor Robert was dit een mooi moment om langzaam maar zeker afscheid te nemen van 8 jaar NAP.

Mede namens het bestuur danken wij Robert nogmaals van harte voor zijn voorzittersschap en wensen wij hem veel succes met zijn volgende stap in zijn carriere.

Comments

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Close