NAP SIG BIG DATA workshop

NAP SIG BIG DATA workshop

5 november 2019 by Communicatie 1 comment

Op 3 september zijn we als NAP SIG BIG DATA samengekomen in een workshop met als titel: 'Data-Driven in ONE week: Fast track to a digital organization in the process industry'.

Foto SIG Big Data

Clemens Schönlein van de firma Bilfinger heeft een interessante casus ingebracht en de groep begeleid in een interessante workshop. Jan Telman en Marc de Jongh van Q-Consult – experts in Performance Intelligence waren graag bereid om hun kantoor aan de A2 bij Waardenburg beschikbaar te stellen. Ingrediënten voor een prima bijeenkomst.

Alvorens we met de casus starten heeft Clemens een uiteenzetting gedaan van de strategie bij Bilfinger met betrekking tot BIG DATA. Een goed overzicht waar de process industrie naar toegaat met BIG DATA volgens Bilfinger. Interessante onderwerpen over asset performance.

BIG DATA aanpak voor 1 week
In een case study hebben we een aanpak opgesteld om samen voor een bedrijf uit de chemisch process industry met een omzet van 100 mio € snel data-driven te maken. Om in een uitdagende market situatie concurrerend te blijven, wil het bedrijf met behulp van digitale oplossingen de efficiency verhogen en kosten reduceren. Hoe sneller, hoe beter!

De aanpak moet dus in 1 week passen! Hoe doe je dat zo snel ?
In subgroepen zijn we uiteen gegaan en hebben een aanpak opgesteld voor een ONE WEEK approach. De kern van de problematiek zat in het feit dat de asset benuttingsgraad te laag was, oftewel de Overall Equipment Effectiviness (OEE) moet sterk verbeterd worden. Hoe doe je dat met gebruik van veel verschillende bronnen van data, planningsdata, onderhoudsdata, machinedata, logistieke data, etc, etc. Maar vooral de uitdaging, hoe doe je dat in één week. Dit laatste maakt dat met de traditionele aanpak je dit niet lukt!

Traditionele aanpak kun je wel aan de kant zetten
In projecten zijn we snel geneigd om een efficiency probleem te benaderen vanuit decompositie van het probleem. We maken al snel een analyse of een breakdown van de efficiency killers en gaan dan kijken met welke data we deze breakdown kunnen kwantificeren. Een impliciete aanname is dat we de doorlooptijd van de study laten afhangen van wat we aan tijd nodig hebben om de data te verzamelen, metingen verrichten en analyses uit te voeren.

In de case onder leiding van Clemens werkte we andersom. Redeneer in wat je beschikbaar hebt aan data, beschikbare expertise om in een week tot conclusies te komen. Een hele andere denkwijze. Het is een soort pressure cooker methode, en met het principe van “roeien met de riemen die je hebt”. Het zal niet een volledige survey geven, maar het is wel heel snel en pragmatisch op basis van info die ook werkelijk beschikbaar hebt.

De casus is met een goede discussie in de groep afgesloten. De feedback van de deelnemers op de bijeenkomst was zeer positief. Clemens hartelijk dank voor je interessante bijdrage!

Comments

  1. Anne Karreman Anne Karreman Wrote on 25 januari 2023 om 14:57:50

    Bedankt voor het delen van deze informatie.

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Close