Professorale overpeinzingen

Professorale overpeinzingen

30 november 2021 by Hans Bakker 0 comments

Geen idee of U me regelmatig volgt, maar inmiddels is dit alweer bijdrage 76 van de professorale overpeinzingen.

Hans Bakker

We naderen Kerst en het einde van het tweede kwartaal van het academisch jaar. Inmiddels geven we, hoewel ik daar niet echt voorstander van was en het ook niet zonder opstartproblemen verloopt, op een hybride manier college. Hiervoor zijn door de TU Delft een aantal mobiele camera/microfoon combinaties aangeschaft. Een camera met een zeer wijd perspectief waardoor je niet aan de laptop gebonden bent. Het is daarbij mogelijk om zowel aan de aanwezige studenten in de collegezaal als de studenten thuis te presenteren en het gesproken woord te volgen. Het blijkt wekelijks een uitdaging om dit goed te krijgen, maar dankzij hulpvaardige collega’s loopt het inmiddels redelijk. De reden dat ik geen voorstander ben, is dat het moeilijk is om zowel zaal als on-line goed te betrekken. De gekozen oplossing is aandacht voor de zaal (daar zit toch nog steeds de ruime meerderheid van het publiek) en de studenten die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen meeluisteren/kijken en eventueel vragen stellen via hun medestudenten. Zoals gezegd na wat aanloopverschijnselen werkt dat nu redelijk.

 

Op het gebied van onderzoek lopen er nog een groot aantal activiteiten. Er zijn nog steeds 5 promovendi bezig met hun onderzoek in diverse stadia. Vermoedelijke promoties, als alles volgens plan verloopt eind 2022, eind 2023, 2024 (2x) en 2026. Als emeritus-hoogleraar heb ik nog vijf jaar na mijn pensionering het recht op promotie (ius promovendi). Dus als de laatste voor 1 september 2026 promoveert, dan mag ik dat nog begeleiden. Realistischer lijkt het me dat ik de begeleiding van de eerste twee de komende twee jaar nog voortzet, maar dat mijn opvolger de andere 3 overneemt. Dat geeft mijn opvolger een vliegende start (zeker ten opzichte van mijn eigen start) en meer toegankelijke begeleiding voor de promovendi dan ik zelf kan blijven geven. Of het zo gaat werken, moet de tijd leren.

 

In het recente Industrial User Panel op 2 november van dit jaar hebben twee van de promovendi een overzicht gegeven van hun voortgang aan vertegenwoordigers van de sponsor bedrijven. Daarnaast hebben twee recent gepromoveerden hun bevindingen en hun proefschrift gedeeld met de toehoorders. Het was een zeer goed bezochte panel bijeenkomst met een enthousiaste interactie tussen sprekers en publiek.

 

Dit soort bijeenkomsten leidt veelal weer tot een verhoogde interesse in wat we met de leerstoel kunnen betekenen voor de bedrijven van het NAP Netwerk. Omdat we maar een klein deel van het netwerk op deze manier kunnen bereiken, is op de bestuursvergadering (diezelfde middag aansluitend aan het panel) van de Stichting MEP besloten om een promotievideo te maken om meer mensen te kunnen bereiken via de website en meer ruchtbaarheid te geven aan de producten van de leerstoel. Op dit moment werken we aan het script/scenario voor deze video.

 

Als laatste, wens ik vanaf deze plek alle NAP deelnemers en bedrijven een heel gelukkig kerstfeest en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. U hoort nog van ons.

 

Hans, NAP professor

 

Comments

Leave a comment!

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Close